Blog De Invloed van Stress op Gezondheid in de Corona Crisis: Inzichten en Tips

Er zit me al een tijdje iets dwars en ik heb de behoefte om het te delen in mijn community.

Vanaf het begin van de Corona crisis wordt er nauwelijks wat gezegd over gezond leven en hoe je de kans op ernstig ziek zijn zoveel mogelijk kunt voorkomen. Als je eenmaal ziek bent, is het algemene advies: paracetamol en uitzieken of aan de bel trekken als je naar het ziekenhuis moet.

Steeds meer onderzoeken hebben overigens uitgewezen, dat vooral bij ouderen paracetamol AVERECHTS werkt, omdat het glutathion vermindert wat een sterkte anti-oxidant is, maar dit even ter zijde.  
  
Hier zijn enkele gedachten die ik heb over waarom sommige mensen ziek worden van Covid-19 en anderen niet.

Waarom kunnen gezonde mensen dan toch flink ziek worden?

Ik behandel veel mensen met Corona klachten. Soms zijn het hele gezonde mensen, zonder ziektes in het verleden, die gezond eten, veel bewegen en vaak ook al langdurig goede supplementen slikken zoals vitamine D. Je zou dus zeggen dat hun immuunsysteem een "besmetting" wel aan zou moeten kunnen. En toch werden ze ziek.

De gemene deler was: stress.

Of het nu is omdat je je bedrijf kwijt dreigt te raken door alle lockdowns, of dat je onzeker voelt over de toekomst in het algemeen. We ervaren in deze tijd allemaal wel een vorm van stress. 

Begin januari is er een mooi onderzoek geweest naar de invloed van stress op het ziektebeloop. Hoge levels van chronische stress zorgt voor meer inflammatie (ontsteking) in je lichaam (wat je ook ziet bij onder andere suikerziekte en overgewicht), waardoor het immuunsysteem zwakker wordt en je dus vatbaarder bent om zieker te worden.

Dus hoewel misschien iedereen besmet was binnen het gezin, werd niet iedereen ziek. Een besmetting zegt niets over ziekte. We zijn continue "besmet" met een paar kilo aan virussen, bacteriën, gisten en schimmels. Iedereen ervaart stress anders, en doet andere dingen om het stress level te verlagen.

Maar, hoe laten we het stress level dalen?

  • Slaap minstens 6 uur per nacht. Te weinig slaap kan zorgen voor een toename van stress, en verhoogt ook nog eens de kans op suikerziekte en dementie! Minstens 6 uur slaap is nodig om de zogenoemde Natural Killer Cells aan te maken, een belangrijk deel van je immuunsysteem.  
  • Sport regelmatig. Het beste is matig intensief, dagelijks een half uur bewegen zodat je lichtelijk gaat zweten. Je slaapt hierdoor beter en stress neemt af. Te intensief sporten werkt weer nadelig op je immuunsysteem.
  • Sociale contacten en lachen vermindert het stress level. Fysiek contact (knuffelen, zoenen, seks) verhoogt oxytocine, waard het stress niveau verlaagt.
  • Yoga en meditatie werkt bij de een wel en de ander niet. Als je hier gestresst van wordt, luister dan naar wat lekkere muziek.
Waar word jij relaxed van?

Dus plaats van je alleen maar te focussen op voeding en supplementen, denk ook aan je stress niveau!0 Comments

Leave a Comment